Øllebrød med abrikos-gulerodskompot, skyr og ristede hasselnødder
Tørrede abrikoser og abrikosmarmelade har de fleste stiftet bekendtskab med, men abrikoser er generelt en lidt overset frugt – i hvert fald de friske abrikoser, hvis du spørger mig. Abrikosen indeholder kun 18 kalorier pr. stk. og er samtidig rig på blandt andet c-vitamin og jern. Så da min yndlingsgrønthandler gav 50 % på al frugt op til ferielukning, røg der en stor pose med abrikoser ned i kurven. Da jeg kom hjem var spørgsmålet så hvad de skulle bruges til. Abrikosmarmelade blev hurtigt udelukket da jeg sjældent spiser brød og derfor næppe ville få spist et helt syltetøjsglas med abrikosmarmelade. Til gengæld elsker jeg kompotter og frugtmos, både som topping til grød og desserter. Som kontrast til den søde og friske smag fra abrikoserne tilsatte jeg gulerødder og lidt revet ingefær som er skarp og markant i smagen. Abrikos-guleroskompotten indtog hurtigt pladsern blandt mine farvoritter og bøtten er allerede tom! Jeg har blandt andet nydt kompotten sammen med skyr og hakkede nødder, som topping til rugpandekager og i dette tilfælde oven på øllebrød…
Øllebrød
2 portioner
200 gram rugbrød
5 dl vand
2 spsk sukrin eller rørsukker
1 tsk kanel
1 spsk vaniljesukker
Saft og skal fra ½ citron
Salt
Skær rugbrødet i fine tern og kom det i en gryde med resten af ingredienserne. Kog grøden under omrøring ved middelvarme i ca. 10 min.
Abrikos-gulerodskompot
1 syltetøjsglas
300 gram abrikoser
75 gram gulerødder
10 gram ingefær
50 gram sukrin gold eller rørsukker
1 spsk citronsaft
Skyl abrikoserne og hak dem groft. Skræl gulerødder og ingefær og riv dem groft på et rivejern. Put alle ingredienserne i en gryde og kog kompotten ved middelvarme i ca. 15-20 minutter.
Ha en dejlig søndag!
Ingen kommentarer endnu