Kold grød med hyldeblomstsaft, kirsebær, donut ferskener og ristede hasselnødder
Sommeren gør noget helt bestemt ved mig og selvom jeg elsker hver enkelt årstid, og synes at de hver især har noget særligt over sig, er det som om at sommeren er den, jeg kan længes mest efter.
Sommeren er for mig ensbetydende med sol i gårdhaven, sopning ved stranden, is i massevis og lune grillaftener. En anden ting der er skønt ved sommeren er at de lækreste frugter og bær begynder at modnes. Jordbær, hindbær, kirsebær og rabarber er helt klart blandt mine yndlings og jeg kan ikke få nok! En tredje ting jeg elsker ved sommeren er den skønne natur. Der findes ikke noget bedre end at gå en tur i skoven lægge mærke til hvor smukt og grønt der er.
Risskov har de sidste par uger været fyldt med hyldeblomster. Duften er meget karakteristisk og en anelse kvalm, men de smukke blomsters egenskaber er ikke til at tage fejl af. Hyldeblomsterne blomstrer fra sankthans og ca. 2-3 uger frem, og det er derfor ved at være sidste udkald hvis man skal nå at plukke de skønne hyldeblomster.
For en uges tid siden var jeg i Risskov og plukke en masse hyldeblomstskærme til at lave hyldeblomstsaft af. Hyldeblomstsaften er i sig selv skøn på en varm sommerdag, men den kan også bruges til alverdens lækre ting. Saften kan fx blandes i hvidvin og bruges som velkomstdrink, fryses ned til en lækker sommersorbet, eller bruges som sødemiddel i en salatdressing. Man kan også komme hyldeblomstskærmene i en pandekagedel og lave de skønneste hyldeblomstfritter, som drysses med flormelis inden servering. Skynd dig ud og pluk de sidste hyldeblomstskærme – det kan nås endnu og opskriften er virkelig simpel!
Hyldeblomstsaft
50 hyldeblomstskærme
3 økologiske citroner
1 ½ dl vand
500 gram rørsukker
250 gram Sukrin – Hvis du ikke har Sukrin anvendes 1 kg rørsukker
40 gram citronsyre
Skyl hyldeblomsterne og læg dem i en stor skål. Skyl citronerne grundigt og skær skallen af. Skær citronerne i skiver og læg dem sammen med skallerne ned i skålen med hyldeblomsterne. Tag en stor gryde og hæld vand i. Når vandet koger tilsættes sukker, sukrin og citronsyre og gryden tages af blusset. Hæld vandet over hyldeblomsterne, dæk skålen til og opbevar den i køleskabet i 3-5 dage. Efter hyldeblomstsaften har trukket i køleskabet hældes den igennem en si og saften opbevares på flasker.
Opskriften giver en stor portion hyldeblomstsaft og man kan med fordel fryse lidt af saften ned. Jeg har været igang med at eksperimentere med hyldeblomstsaften i nogle forskellige grødvarianter. Favoritten indtil videre er at bruge saften som en slags sirup i kold grød, hvilket giver en sød, men frisk smag til grøden.
Her er grøden toppet med de lækreste og blodrøde kirsebær samt modne donutferskener og ristede hasselnødder.
Kold grød med hyldeblomstsaft, kirsebær, donut ferskener og ristede hasselnødder
2 portioner
GRØDEN
1 dl havregryn
1 dl mælk
4 spsk hyldeblomstsaft
100 gram skyr
Bland havregryn, mælk og hyldeblomstsaft og stil det på køl i en lufttæt beholder natten over.
Tilsæt skyr til grøden og gør godt rundt.
TOPPING
En håndfuld kirsebær
1 donut fersken
10 gram hasselnødder
Kirsebærerne skylles gryndigt. Halvér kirsebærerne og stenene fjernes. Donut ferskenen skylles og skæres i grove stykker. Hasselnødderne ristes på en pande indtil skallerne begynder at falde af. Hak dem derefter groft.
Grøden anrettes i to glas og toppes først med donut fersken, så kirsebær og til sidst de ristede hasselnødder.
Ha en skøn sommer derude!
Ingen kommentarer endnu