Fennikelsalat med jordbær og blomkålscouscous

Trekornsgrød med skovbærkompot, skyr og ristede valnødder

Salater 004

Det kan vidst ikke længere komme bag på nogen af jeg er ret glad for grød. Ud over at grød er lækkert, sundt og billigt, er det blevet en af tidens populære måltider. For grød-skeptikere skal det understreges at grød ikke bare er en klistret, udefinerbar masse, men derimod grød i nye delikate udgaver med forskellige slags toppings, sirupper, nødder, frugter og bær.

I København har Martin Daniali og Lasse Skjønning Andersen åbnet grødbaren ”Grød”, som kører på højeste blus og de har netop udvidet med endnu en grødbar i Torvehallerne. Den forholdsvis nye og sunde trend grød, er dog ikke udelukkende en anerkendt ret. Inden for de seneste par år er både paleo kost, også kaldet stenalderkost, samt LCHF blevet meget populært i Danmark. Kort fortalt er ordet paleo afledt af pæleo som kommer af pæleolitikum. Pæleolitikum refererer til den pæleolitiske tid, der også kaldes den ældste stenalder. Dengang spiste man udelukkende dyr, som man selv fangede, og de planter, frugter og bær der kunne findes i naturen. Periode ligger før at landbruget blev etableret, og dermed før man begyndte at dyrke afgrøder. Det betyder at korn, raffineret sukker, salt, bønner, ris og mælkeprodukter er udelukket.

LCHF er en forkortelse for Low Carb High Fat som selvsagt handler om at spise færre kalorier og mere fedt. Følger man LCHF handler det om at undgå sukker og kornprodukter, og til gengæld spise grøntsager og kød. Endvidere handler LCHF om at få nok fedt i kosten, hvilket betyder at det er helt tilladt at spise smør, fløde, creme fraiche, olier osv. LCHF minder på mange områder om Paleo. Primært er en af de store forskelle at paleo udelukker mejeriprodukter. Derudover er en af de tydeligste forskelle at man med paleo spiser sig mæt i protein, hvorimod man med LCHF spiser almindelig mængder protein, og til gengæld sikre mætheden med ekstra fedt.

Fælles for de to livsstile er dog at korn er udelukket fra kosten. Jeg har ikke selv prøvet at følge hverken paleo eller LCHF, og jeg er personligt ikke tilhænger af at begrænse sig selv i den grad, hvor man fuldstændig afskærer sig fra bestemte fødevarer. For lidt mindre end et år siden omlagde jeg selv min kost da jeg var nået til det punkt, hvor jeg synes at min vægt var ved at løbe løbsk. Jeg lavede nogle enkelte og (for mig) realistiske retningslinjer hvor jeg primært skar ned på brød, sukker og fedt. Jeg er overbevist om at alle har deres laster og jeg tror det er vigtigt ikke at nægte sig disse fuldstændig. Jeg er derfor heller ikke fanatisk og kan sagtens spise en lækker brunch med brød, ost og spegepølse, fylde en ordentlig slikskål lørdag aften, eller få en lækker kage til kaffen. Jeg forsøger dog at begrænse mine synder til weekenden, sådan fungerer det bedst for mig. På ca. 5 måneder tabte jeg mig 10 kilo, og derfra og til i dag har jeg holdt mig på den vægt. Jeg tror det er enormt individuelt hvad der fungerer for en selv og sin krop. For nogle er det de klare og faste retningslinjer man får fra fx paleo, LCHF eller andre former for livsstile, og for andre kan det være mere overskueligt at opstille sine egne retningslinjer og mål. Jeg er dog stadig lidt nysgerrig og overvejer på et tidspunkt at prøve enten paloe eller LCHF, jeg er dog endnu ikke klar til at opgive hverken korn- eller mælkeprodukter, og hvis jeg gør det, er jeg sikker på at det også kun bliver for en periode, for at se hvordan min krop reagerer.

Er der nogle af jer der lever efter enten paleo eller LCHF? Så vil jeg enormt gerne høre om erfaringer, forslag og anbefalinger.

Nu til dagens grød, som er en lækker trekornsgrød med skovbærkompot, skyr, og ristede valnødder.

Salater 005

GRØDEN

1 portion

½ dl grovvalsede havregryn

½ dl rugflager

¼ dl knækket byg

2 dl vand

Salt

Havregryn, rugflager, knækket byg, vand og salt blandes i en gryde og koges op ved middelvarme i ca. 7-10 min.

TOPPING

Skovbærkompot

100 gram blandede skovbær

2 spsk sukrin (rørsukker eller alm. sukker kan også bruges)

½ vaniljestang

1 spsk citronsaft

Alle ingredienserne blandes i en gryde og koges op ved svagvarme.

Ristede valnødder

15 gram valnødder

Tørrist valnødderne på en pande indtil de begynder at tage farve

Skyr

2-3 spsk skyr

Anret grøden med bærkompotten, en god klat skyr og de ristede valnødder.

Kalorier pr. portion: 375

Energifordelingen: 26 % protein, 51 % kulhydrater, 13 % fedt

6

  • Hvor ser det lækkert ud, min morgenhavregrød med kanel, nellike og kardemomme, græsk yoghurt og banan blegner jo tydeligvis.

    – Anne

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • grd1364847301555

      Tak Anne. Jeg synes nu heller ikke at din morgengrød lyder kedelig. Det er jo ikke hver dag der er tid til det helt store, men omvendt skal der ikke nødvendigvis særlig meget til at lave en super lækker morgengrød 🙂 – Katrine

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ida Marie

    Her kommer lige et lidt forsinket svar.
    Jeg lever selv efter dukan-diæten principper, som jo i store træk er ligesom palæo-diætens – dog med fedtfattige, proteinrige mælkeprodukter (som f.eks. skyr, fromage fraise ell. lign.).
    Erfaringsmæssigt har jeg selv haft stor succes med denne form for kost, da jeg har oplevet, at det er nemmere at opnå vægttab, holde vægten, plus at jeg er langt mindre oppustet, og aldrig har følelsen af, at være “forspist”. Dog vil jeg understrege, at jeg bestemt ikke tror, at denne type kost er for alle, da den i høj grad kræver tilvending og kan føles ubehagelig for nogle (i starten kan man risikere at opleve hovedpine, kvalme eller influenza-lignende tilstande, simpelthen fordi kroppen lige skal omstille sig på at hente energi fra fedtdepoterne frem for fra kulhydratdepoterne). Dog forsvinder disse symptomer efter få dage, og hvis man kan holde det ud, er det klart det værd!
    Men dette er selvfølgelig bare min mening, og jeg må da også indrømme, at jeg til tider savner f.eks. grød meget! Dog ved jeg samtidig, at jeg, hvis jeg nu spiser det, vil få det meget fysisk ubehageligt, fordi min krop simpelthen ikke er vant til de mængder kulhydrat.
    Held og lykke med at afprøve diæterne!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • grd1364847301555

      Hej Ida Marie.

      Mange tak for dit svar. Dukan-diæten lyder spændende og det kunne helt sikkert være et eksperiment værd. Det faktum at man godt må spise udvalgte mælkeprodukter vil helt sikkert gøre det nemmere for mig. Grøden vil jeg nok savne, men det er selvfølgelig et spørgsmål om tilvending. Jeg er som udgangspunkt ikke interesseret i at følge hverken paleo, dukan-diæten, LCHF eller lignende diæter i en længere periode, men jeg kunne godt tænke mig at se hvordan min krop reagere hvis jeg fx fjerner kulhydrater fra min kost. Det er fedt at høre at dukan-diæten virker for dig, og at du mærker så stor en forskel på din krop, og det er jo i bund og grund det, det handler om – netop at finde præcis det der virker for en selv. Om det er “egne regler” eller nogle af de mere offentligt anerkendte diæter, er jo individuelt. Tak for tippet!

      Hilsner fra Katrine

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine K

    Hvad menes med knækkede byg?
    Er det bygflager eller bygkorn?

    Vil nemlig prøve opskriften, så kan lige så godt købe det rigtige 😉

    P.S. Fantastisk blog

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fennikelsalat med jordbær og blomkålscouscous